selecteer taal nl en de fr fy
Agenda

 

Lezing: ‘Varen op de Sterren’

 

In de zeventiende eeuw beheersten de Nederlanders de overzeese handel met grote delen van Azië. Hoe bepaalde zo’n koopvaardijvloot haar koers? Hoe wisten ze hun positie op zee te bepalen? En hoe gaat dat vandaag de dag? Staat de kapitein met zijn smartphone in zijn hand te navigeren? 

In deze lezing schetst Hans Hooijmaijers de geschiedenis van het navigeren op zee. Van navigeren op de sterren bij de eerste poging om koers te zetten naar ‘de Oost’, tot aan moderne navigatietechnieken waarbij satellieten de plaats van de sterren innemen. Onder meer het bepalen van de lengtegraad, en de geschiedenis en ontwikkeling van het navigatie instrumentarium komen aan bod. 

Hans Hooijmaijers is plaatsvervangend directeur van Museum Boerhaave te Leiden. Hij is mede auteur van het boek Van hemel tot horizon, waarin hij de Nederlandse bijdrage aan de navigatie op zee beschrijft. 

Museum Boerhaave en het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium presenteren tot 5 juni 2017 de tentoonstelling Varen op de sterren. De tentoonstelling geeft inzicht in de navigatiemogelijkheden van toen én nu. 

 

Datum: donderdag 30 maart

Tijdstip: 17.00 uur

Vooraf aanmelden via: info@planetarium-friesland.nl (het aantal plaatsen is beperkt)

De lezing is gratis bij te wonen met een geldig entreekaartje voor het Planetarium

Voorafgaand aan de lezing is de tentoonstelling 'Varen op de Sterren' te bezichtigen.