selecteer taal nl en de fr fy
Onderwijs

 

  • Museumkids

Natuurlijk willen we graag weten wat jullie van ons museum vinden.
Word daarom museuminspecteur.
Als museuminspecteur kun je vaak ook nog mooie prijzen winnen.
Hier kun je vinden hoe je het wordt:

 

 

Een bezoek aan het Planetarium

In het museum zal de hele klas een uitleg krijgen in de planetariumkamer. Vervolgens kunnen de leerlingen met een speurtocht het museum bezoeken. Er zijn speurtochten voor de groepen 3/4, 5/6 en 7/8. U krijgt de antwoorden mee zodat u op school met de kinderen alles kunt nakijken. De ervaring leert dat uitleg en speurtocht samen zo’n anderhalf uur in beslag nemen.
Desgewenst kunt u in de filmzaal ook nog de film ‘Eise Eisinga – Het fenomeen van Franeker’ bekijken. Deze duurt een half uur.
Ook van de groepen 1/2 krijgen we bezoek. Overleg vooraf met onze educatief medewerker over uw wensen en onze mogelijkheden.
Voor het voortgezet onderwijs is er het project 'Franeker, stad van wetenschap in de 18e eeuw' (zie onder). Neem contact met ons op als u andere wensen hebt.

Lespakket

‘Zoek de sterren’

Voor of na uw bezoek aan het Planetarium kunt u met de klas nog een speurtocht doen door het centrum van Franeker. Op verschillende plekken staan krukjes met sterrenbeelden en er is een enorme zonnewijzer waarop de kinderen zelf de wijzer kunnen zijn die de tijd aangeeft. Bij elke stop staat een opdracht voor kinderen van 4-6 jaar, 7-9 jaar en 10+.
In het Planetarium is voor slechts € 1 een boekje met de speurtocht te koop. Rekent u op één boekje per 4-5 leerlingen.

Speuren naar Eise Eisinga in Dronrijp

Eise is geboren in Dronrijp, een paar kilometer van Franeker. In Dronrijp is nog veel van hem te vinden, zoals zijn geboortehuis en de school die hij bezocht.
Op aanvraag kunt u gratis een speurtocht door Dronrijp ontvangen. In ongeveer drie kwartier ontdekt u met de kinderen dan alle plekken die met Eise te maken hebben.

Leskist ‘Ik zie, ik zie…sterren!’ voor groep 1-2

De activiteiten uit deze leskist voldoen aan wat in de kerndoelen voor het basisonderwijs en de uitwerking daarvan door het SLO (TULE) gevraagd wordt met betrekking tot de oriëntatie op sterrenkundige onderwerpen, zoals licht, tijd, zon, maan en sterren.
De leskist bevat een leerkrachtenhandleiding met een beschrijving van de volgende activiteiten: kringgesprek, activiteiten voor een circuit of hoeken en een spelles. De meeste dingen die nodig zijn, zitten al in de kist. De leerkracht hoeft zelf alleen te zorgen voor wat verbruiksmaterialen.
De activiteiten zijn zo beschreven dat ze in te passen zijn in de eigen manier van werken. Ze kunnen dus op één dag gedaan worden, verspreid over een week, in circuitvorm, hoeken, of wat ook maar bij de groep past.
De kist kan geleend worden voor een periode van drie weken. Kosten bedragen € 25.

UNAWE leskist 'Universe in a box' (groep 1-8)

UNAWE is een internationaal project dat al verschillende prijzen voor educatief materiaal in de wacht heeft gesleept. Doen staat centraal.
De box bevat een handboek dat bestaat uit vijf modules: Maan, Aarde, Zon, Planeten, Sterrenbeelden. Elke module bevat een introductie gevolgd door activiteiten die los van elkaar kunnen worden uitgevoerd.
Materialen die u als school niet snel in huis hebt, zitten in de box. In de handleiding staat waar u zelf voor moet zorgen. Dat zijn altijd eenvoudige materialen.
Bij de box hoort ook een website, boordevol extra informatie en activiteiten: www.unawe.nl.
De kist kan geleend worden voor een periode van drie weken. Kosten bedragen € 10.

Varen op de sterren
Voor de klassen 1 en 2 van het VO

Tot eind november 2016 loopt in het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium de expositie ‘Varen op de sterren’. Aan de hand van unieke bruiklenen van Museum Boerhaave en eigen stukken wordt de ontwikkeling van het navigeren getoond.
Bij deze expositie is voor de 1e en 2e klassen van het Voortgezet Onderwijs educatief materiaal ontwikkeld. 
Vooraf ontvangt u een ‘historische’ editie van de Leeuwarder Courant uit 1802. Deze roept de vraag op wat de twee mannen op de voorkant met e

lkaar te maken hebben.
Met die vraag komen de leerlingen naar het Planetarium en ontvangen een katern van de krant met opdrachten. Onderzoeken en doen staan daarin centraal. Met de antwoorden reconstrueren de leerlingen een reis van Johan Maurits van Nassau,de prins die ooit in Franeker door de brug zakte en bijna het leven liet.
De docent ontvangt vooraf een handleiding. Deze biedt aanknopingspunten om het bezoek uit te breiden tot een vakoverstijgend project.

 

• Franeker, stad van wetenschap in de 18de eeuw

Een boeiend groepsbezoek aan het Eise Eisinga Planetarium en Museum Martena voor de tweede klas van VMBO en HAVO/VWO. De leerlingen gaan aan de slag met de wetenschap in Franeker.

Het programma wordt deels op school, deels in de musea uitgevoerd. Daarbij worden de leerlingen gestimuleerd om zelfstandig te werken. In de musea gaan de leerlingen in kleine groepjes aan het werk. Elk groepje krijgt een eigen thema met bijbehorend opdrachtenvel dat de leerlingen in de musea moeten invullen. Het betreft thema's als leermaterialen, vrouwen aan de universiteit, het leven van Eise Eisinga of de sterrenkunde. De antwoorden worden vervolgens thuis of op school, met informatie van internet, verwerkt tot een korte presentatie voor de klas. Zo worden alle onderwerpen verdiept en kunnen de leerlingen verbanden leggen tussen elkaars thema’s.

Het programma neemt ongeveer 180 lesminuten in beslag, waarvan 90 minuten voor het museumbezoek. De leerlingen moeten daarnaast in eigen tijd hun presentatie voorbereiden. De kosten bedragen € 4,50 per leerling.

Download hier de docentenhandleiding en hier de achtergrondteksten bij de thema's voor leerlingen en docenten.

 

 • Informatie voor leerlingen

Het Eise Eisinga Planetarium heeft helaas géén pakketten voor spreekbeurten en werkstukken. Wel kun je natuurlijk op internet veel informatie vinden. Hieronder staan een paar handige sites:

Sterrenkids
ESAkids
Kleinkracht (klik op Lesmaterialen)
Sterrenkunde.nl
Informatie over zwarte gaten
Allesoversterrenkunde
Kennislink
Meer sites

Ook kun je eens gaan kijken bij een planetarium of sterrenwacht bij jou in de buurt. Hier vind je alle adressen:

Sterrenwachten
Planetaria