selecteer taal nl en de fr fy
Tijdelijke exposities

Tijdelijke expositie 'Enkeltje Universum'

 

De mens heeft een sterke drang om nieuwe dingen te ontdekken, zijn horizon te verbreden.                                            Na de grote  ontdekkingsreizen van de 16e en 17e eeuw was in de 20e eeuw de ruimte aan de beurt. Na onbemande   raketten en de eerste satelliet in een baan om de aarde in 1957, was de Russische hond Laika het eerste levende wezen in de ruimte. Snel daarna volgde de mens. In 1961 was Joeri Gagarin de eerste mens die een rondje rond de aarde draaide. Al in 1969 liep Neil Armstrong als eerste mens rond op de maan.

Verder dan de maan is de mens (nog) niet gekomen. Maar wel werd ons zonnestelsel met alle planeten in kaart gebracht. Soms door daadwerkelijke landingen op planeten als Venus en Mars, maar ook door ruimterobots als de Pioneers en Voyagers die de grote planeten van dichtbij gefotografeerd hebben. En er is zelfs een landing uitgevoerd op een planetoïde, die met grote snelheid zijn baan rond de zon aflegt.

Kon men eerst alleen maar vanaf de aarde met telescopen de hemellichamen bestuderen, tegenwoordig worden er ook telescopen in een baan om de aarde gebracht waardoor men verder het heelal in kan kijken. Verder dan de planeten in ons eigen zonnestelsel, verder dan de sterren in ons eigen melkwegstelsel en tot aan de rand van het zichtbare heelal.

Waren er eerst alleen maar planeten bekend bij onze eigen zon, door deze nieuwe technieken worden er tegenwoordig ook planeten bij andere sterren ontdekt. De eerste exoplaneet werd ontdekt in 1995, nu zijn er al duizenden planeten bij andere sterren bekend. Zoveel planeten bij andere sterren, zouden daar ook aard-achtige planeten bij kunnen zitten?   En hoe groot is de kans dat op deze planeten leven voorkomt?

Maar hoe kunnen we zo ver reizen? Wat zijn de consequenties van al die ruimte missies?  Op deze vragen en nog veel meer krijg je antwoord in het Eise Eisinga Planetarium bij de tentoonstelling 'Enkeltje Universum'.

Bij de expositie zijn prachtige schaalmodellen van ruimterobots, satellieten en planeetlanders tentoongesteld.